Tuesday, 10 May 2016

India First Man of India GK Part 2 Objectives Questions प्रथम भारतीय सामान्य ज्ञान

India First Man of India GK Objectives Questions Part 2 प्रथम भारतीय सामान्य ज्ञान 2

This post contain GK of Indian personality who are first in the very specific field; and this GK question and answer is very helpfulk for those candidates who are appering into the various competitive exam like government department exam, UPSC, SSC, CGL, Police, SI, PSc, State PSC, Patwari, Samvida, Techer recruitment test, CTET, TET, Army, CDS, MAT ,  CDSE , SBI Clerk ,  SBIPO,  PO,  RRB ,  SSC 10+2 ,  CLAT ,  NIFT ,  SBI , IBPS PO ,  IBPS Clerk,  CET , GK Indian, Vyapam, etc.
कुछ भारतीय व्यक्तियों के नाम दिए जा रहे है जिनके योगदान के फलस्वरूप उन्हें कुछ इनाम या पोजीशन मिली है ; इस प्रकार के प्रश्न विभिनं प्रकार की सरकारी नौकरी की प्रतियोगी परीक्षाओ में पूछे जाते है।  इन प्रशनो के माधयम से उन विधयर्थियो को सहायता मिलेगी  जो इन परीक्षाओ की तैयारी कर रहे है.

23. The first Indian to get Nobel Prize in Physics
भौतिकी में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने वाले पहले भारतीय
A)Rabindra nath Tagore
 B) APJ kalam
C) C.V. Raman
D) CNE Rao

24. The first Indian to receive Bharat Ratna award
पहले भारतीय भारत रत्न पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
A) Jawahar lal Mehru
B) Dr. Rajendra parasad
C) Dr. Zakir naik
D) Dr. Radhakrishnan

25. The first Indian to cross English Channel
पहले भारतीय जिसने इंग्लिश चैनल पार किया
A) Mihir Vyas
B) Rakesh Sharma
C) Vedant Rai
D) Mihir Sen

26. The first Person to receive Jnanpith award
पहले व्यक्ति ज्ञानपीठ पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
A) Sri Shankar Kurup
 B) Sri Kumar Swami
C) Ramakrishna
D) None of these



27. The first Speaker of the Lok Sabha
लोकसभा के प्रथम स्पीकर 
A) Dr. Rajendra Prasad
B) Ganesh Vasudeva Mavalankar
 C) Shyam Singh
D) None

28. The first Vice-President of India
भारत के पहले उपराष्ट्रपति
A) Dr. zakir naik
B) Dr. Radhakrishnan
C) Hamid Karzai
 D) Swami Nathan

29. The first Education Minister
पहले शिक्षा मंत्री
A) Smita Irani
B) Abdul Kalam Azad
C) Dr. rajendra prasad
D) None of these

30. The first Home minister of India
भारत के प्रथम गृह मंत्री
A) Dr. Rajendra
 B) Jawahr Lal
C) Sardar Vallabh Bhai Patel
 D) None of these

31. The first Indian Air Chief Marshal
पहले भारतीय एयर चीफ मार्शल
A) S. Mukherjee
B) PK Mishra
C) PS Benerjee
D) S Benerjee

32. The first Indian Naval Chief
पहले भारतीय नौसेना प्रमुख
A) SD Khurana B
) Vice Admiral R.D. Katari
C) PS Swami
D) None of these

33. The first Judge of International Court of Justice
अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय के पहले न्यायाधीश
A) MorarJi Desai
B) Dr. Vyas
C) Dr. Nagendra Singh
D) Amitabh das

34. The first person to reach Mt. Everest without oxygen
पहले व्यक्ति जो माउंट एवरेस्ट तक पहुंचे बिना ऑक्सीजन के
A) Sherpa Jiyesh B) Sherpa Gyaneshwar C) Sherpa Anga Dorjee D) None of these

35. The first person to get Param Vir Chakra
पहले व्यक्ति जिसे परम वीर चक्र मिला
A) Major Somnath Sharma
 B) rakesh sharma
C) Mukesh Shrma
D) Somnath Vyas

36. The first Chief Election Commissioner
पहले मुख्य चुनाव आयुक्त
A) Sukumar Sen
 B) Amratya Sen
C) SJ Sen
D) Sukumar Vyas


37. The first person to receive Magsaysay Award
पहले व्यक्ति जिसे मैगसेसे पुरस्कार प्राप्त हुआ
A) Dr. rajendra
 B) Acharya Vinoba Bhave
 C) Amithbah Bachhan
 D) None of these

38. The first person of Indian origin to receive Nobel Prize in Medicine
भारतीय मूल के पहले व्यक्ति चिकित्सा में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
A) Rabindra nath Tagore
 B) Hargovind Khurana
 C) CV raman
D) None of these

39. The first Chinese traveler to visit India
पहले चीनी यात्री भारत की यात्रा पर
A) Arhein
B) Amir shaab
C) Fahein
D) Jack Lee

40. The first person to receive Stalin Prize
पहले व्यक्ति स्टालिन पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
A) Vinoba das
 B) Saifuddin Kitchlu
C) Smantha Dey
D) SP RAY

41. The first person to resign from the Central Cabinet
पहले व्यक्ति केंद्रीय मंत्रिमंडल से इस्तीफा देने के लिए
A) Amrtya Sen
 B) Shyama Prasad Mukherjee
 C) Dr. Zakir
D) None of these
42. The first person to receive Nobel Prize in Economics
पहले व्यक्ति अर्थशास्त्र में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
A) CV Raman
B) Rabindra nath tagore
C) Amartya Sen
 D) None of these



Click to Go >>>> Indian First Man GK Part 1 Objectives Questions 

*(*(*(*(*())))))))))))))))))))))))))))))))))))((((((((((((((((()))))))))))))))(((((((((((((((((((()))))))))))))(((((

Answer Key : 23-C 24-D 25-D 26-A 27-B  28-B  29-B  30-C

31-A 32-B  33-C 34-C 35-A  36-A   37-B    38-B   39-C    40-B

41-B     42-C    43-D    44-D
*(*(*(*(*())))))))))))))))))))))))))))))))))))((((((((((((((((()))))))))))))))(((((((((((((((((((()))))))))))))(((((


23. The first Indian to get Nobel Prize in Physics
भौतिकी में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने वाले पहले भारतीय
सी वी रमन
C.V. Raman

24. The first Indian to receive Bharat Ratna award
पहले भारतीय भारत रत्न पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
डॉ राधाकृष्णन
Dr. Radhakrishnan

25. The first Indian to cross English Channel
पहले भारतीय जिसने इंग्लिश चैनल पार किया
मिहिर सेन
Mihir Sen

26. The first Person to receive Jnanpith award

पहले व्यक्ति ज्ञानपीठ पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
श्री शंकर कुरुप
Sri Shankar Kurup

27. The first Speaker of the Lok Sabha
लोकसभा के प्रथम स्पीकर 
Ganesh Vasudeva Mavalankar

28. The first Vice-President of India
भारत के पहले उपराष्ट्रपति
डॉ राधाकृष्णन
Dr. Radhakrishnan

29. The first Education Minister
पहले शिक्षा मंत्री
अब्दुल कलाम आजाद
Abdul Kalam Azad

30. The first Home minister of India
भारत के प्रथम गृह मंत्री
सरदार वल्लभ भाई पटेल
Sardar Vallabh Bhai Patel

31. The first Indian Air Chief Marshal
पहले भारतीय एयर चीफ मार्शल
एस मुखर्जी
S. Mukherjee


32. The first Indian Naval Chief
पहले भारतीय नौसेना प्रमुख
वाइस एडमिरल आरडी Katari
Vice Admiral R.D. Katari

33. The first Judge of International Court of Justice
अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय के पहले न्यायाधीश
डॉ नागेन्द्र सिंह
Dr. Nagendra Singh

34. The first person to reach Mt. Everest without oxygen
पहले व्यक्ति जो माउंट एवरेस्ट तक पहुंचे बिना ऑक्सीजन के
शेरपा अंगा दोरजी
Sherpa Anga Dorjee

35. The first person to get Param Vir Chakra
पहले व्यक्ति जिसे परम वीर चक्र मिला
मेजर सोमनाथ शर्मा
Major Somnath Sharma

36. The first Chief Election Commissioner
पहले मुख्य चुनाव आयुक्त
सुकुमार सेन
Sukumar Sen

37. The first person to receive Magsaysay Award
पहले व्यक्ति जिसे मैगसेसे पुरस्कार प्राप्त हुआ
आचार्य विनोबा भावे
Acharya Vinoba Bhave

38. The first person of Indian origin to receive Nobel Prize in Medicine
भारतीय मूल के पहले व्यक्ति चिकित्सा में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
हरगोविंद खुराना
Hargovind Khurana
39. The first Chinese traveller to visit India
पहले चीनी यात्री भारत की यात्रा पर
Fahein

40. The first person to receive Stalin Prize
पहले व्यक्ति स्टालिन पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
Saifuddin Kitchlu

41. The first person to resign from the Central Cabinet
पहले व्यक्ति केंद्रीय मंत्रिमंडल से इस्तीफा देने के लिए
श्यामा प्रसाद मुखर्जी
Shyama Prasad Mukherjee

42. The first person to receive Nobel Prize in Economics
पहले व्यक्ति अर्थशास्त्र में नोबेल पुरस्कार प्राप्त करने के लिए
अमर्त्य सेन
Amartya Sen

43. The first Chief Justice of Supreme Court
सुप्रीम कोर्ट के पहले चीफ जस्टिस
न्यायमूर्ति Hirala जे कानिया
Justice Hirala J. Kania

44. The first Indian Pilot
पहले भारतीय पायलट
J.R.D. Tata (1929)
CET

Current GK 

 For More details like : Maths Short Tricksgovt scholarship , Entrance ExamService Center , Study Materials; Educational ArticlesCET

pdf, general hindi objective questions answers pdf,  | ( NET, SLAT, : General knowledge , Short Tricks GKGk in Hindi   सामान्य विज्ञान. सामान्‍य ज्ञान /   GK Indian  Formulas  Problems, shortcut tricks, GK Indian  tricks, GK Indian , formulas,  MAT ,  CDSE , SBI Clerk ,  SBIPO,  PO,  RRB ,  Indian  Problems CGL Tier 1 ,  Tier 2 ,  SSC 10+2 ,  CLAT ,  NIFT ,  SBI ,  PO Pre ,  IBPS PO Pre ,  IBPS Clerk Pre ,  CET , GK Indian, UPSc, MPPSC, Vyapam, UPPSC, Government exam, Competitive exam question, pdf, book, previous year questions, objective questions, multiple choice question,  in English,  download, general knowledge at a glance, book,  objective ,  trick, police, si, samvida, varg 1 2 3, teacher , shikshak, ctet, tet, army exam, navy, cds, central reserve force, banking exam, sarkari pariksha, babu, government department, ssc, CAT, MBA, aptitude questions, rrb, railway, general awareness questions

Share This
Previous Post
Next Post

I am Blogger to serve informations.

0 comments: