Tuesday, 10 May 2016

India First Man of India GK Part 1 Objectives Questions प्रथम भारतीय सामान्य ज्ञान

India First Man for India GK Objectives Questions Part 1 । प्रथम भारतीय सामान्य ज्ञान 

This post contain GK of Indian personality who are first in the very specific field; and this GK question and answer is very helpfulk for those candidates who are appering into the various competitive exam like government department exam, UPSC, SSC, CGL, Police, SI, PSc, State PSC, Patwari, Samvida, Techer recruitment test, CTET, TET, Army, CDS, MAT ,  CDSE , SBI Clerk ,  SBIPO,  PO,  RRB ,  SSC 10+2 ,  CLAT ,  NIFT ,  SBI , IBPS PO ,  IBPS Clerk,  CET , GK Indian, Vyapam, etc.
कुछ भारतीय व्यक्तियों के नाम दिए जा रहे है जिनके योगदान के फलस्वरूप उन्हें कुछ इनाम या पोजीशन मिली है ; इस प्रकार के प्रश्न विभिनं प्रकार की सरकारी नौकरी की प्रतियोगी परीक्षाओ में पूछे जाते है।  इन प्रशनो के माधयम से उन विधयर्थियो को सहायता मिलेगी  जो इन परीक्षाओ की तैयारी कर रहे है

1. The first President of Indian Republic
भारतीय गणराज्य के पहले राष्ट्रपति
A) Pt. Jawahar Lal
B) Abul kalam
C) Dr. Rajendra Prasad
D) None of these

2. The first Prime Minister of free India
स्वतंत्र भारत के प्रथम प्रधानमंत्री
A) Mohd. Ali Jinna
B) Pt. Jawahar Lal Nehru
C) Rajendra Prasad
 D) Badruddin Tayyabji


3. The first Indian to win Nobel Prize
नोबेल पुरस्कार जीतने वाले पहले भारतीय
A) Rabindranath Tagore
B) CNR Rao
C) Kailash Satyarthi
D) All

4. The first President of Indian National Congress
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के पहले राष्ट्रपति
A) W.C. Banerjee
B) Rajendra Prasad
 C) Tagore
D) Jawahar Lal

5. The first Muslim President of Indian National Congress
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की पहली मुस्लिम राष्ट्रपति
A) APJ Kalam
 B) Badruddin Tayyabji
C) Both
 D) None of these

6. The first Muslim President of India
भारत के पहले मुस्लिम राष्ट्रपति
A) APJ Kalam
B) Badruddin Tayyabji
 C) Dr. Zakir Hussain
 D) None of these


7. The first British Governor General of India
भारत के पहले ब्रिटिश गवर्नर
A) Lord Russel
B) Lord Nuwan
C) Lord William Ray
 D) Lord William Bentinck

8. The first British Governor General of Bengal
बंगाल के पहले ब्रिटिश गवर्नर जनरल
A) Lord William Bentinck
 B) Lord Warren Hasting
C) Lord Russel
 D) None of these

9. The first British Viceroy of India
भारत के पहले ब्रिटिश वायसराय
A) Lord Willim
 B) Lord Canning
C) Lord Warren Buffe
 D) Lord Bentinck

10. The first Governor General of free India
स्वतंत्र भारत के प्रथम गवर्नर जनरल
A) Lord Mountbatten
B) Lord Bentinck
C) Lord Willaim
D) Lord Canning


11. The first and the last Indian to be Governor General of free India
पहली और आखिरी भारतीय स्वतंत्र भारत के गवर्नर जनरल बनने के लिए
A) C. Rajgopalachari B) Dr. Rajendra Prasad C) Dr. Zakir Hussian D) None of these

12. The first man who introduced printing press in India
पहला आदमी है जो भारत में प्रिंटिंग प्रेस शुरू की
A) Lord Mountbatten
B) James Hicky
 C) Lord Warren Buffe
 D) Lord Bentinck


13. The first Indian to join the I.C.S
I.C.S में शामिल होने वाल पहल भारतीय
A) Rajendra Prasad
B) Zakir naik
C) Satyendra Nath Tagore
 D) All

14. India 1st first man in Space
अंतरिक्ष में भारत क पहल आदमी
A) Rakesh jain
B) Rakesh vyas
C) Rakesh prasad
 D) Rakesh Sharma


15. The first Prime Minister of India who resigned without completing the full term
भारत के प्रथम प्रधानमंत्री कौन कार्यकाल पूरा किए बिना इस्तीफा दे दिया
A)Dr. Rajendra Prasad
 B) Dr. Jakir naik
 C) Rajgopalachari
D) Morarji Desai


16. The first Indian Commander-in-Chief of India
पहले भारतीय भारत के कमांडर-इन-चीफ
A) Mukesh dayal
B) General Cariappa
 C) General Himesh
D) General Rakesh vyas


17. The first Chief of Army Staff
आर्मी स्टाफ के पहले मुख्य
A) Rakesh Singhji
B) Suman Singhji
C) Gen. Maharaj Rajendra Singhji
 D) None of these


18. The first Indian Member of the Viceroy�s executive council
वायसराय की कार्यकारी परिषद के पहले भारतीय सदस्य
A) SP Gupta
 B) GS Mehta
 C) PK Jain
D) S.P.Sinha

19. The first President of India who died while in office
भारत के पहले राष्ट्रपति कौन है, जिनका कार्यालय में निधन हुआ
A) Dr. Zakhir Hussain
 B) Dr. rajendra Prasad
C) Rajeev Gandhi
 D) None of these

20. The first Muslim President of Indian Republic
भारतीय गणतंत्र के पहले मुस्लिम राष्ट्रपति
A) Dr. Zakhir Hussain
B) Dr. badruddin
 C) Both
 D) None of these


21. The first Prime Minister of India who did not face the Parliament
भारत के प्रथम प्रधानमंत्री जिन्होंने संसद का सामना नहीं किया है
A) Ajit singh
B) चरण सिंह Charan Singh
 C) Naman Mitra
 D) Rakesh singh

22. The first Field Marshal of India
भारत के पहले फील्ड मार्शल
A) SP Mattew
B) S.H.F. Manekshaw
 C) Rolph Mendela
D) None of these

Click to Go >>>> Indian First Man GK Part 2 Objectives Questions 







*(*(*(*(*())))))))))))))))))))))))))))))))))))((((((((((((((((()))))))))))))))(((((((((((((((((((()))))))))))))(((((

Answer Sheet 1 -C  2-B     3-A    4-A 5-B   6-C 7-D    8-B 9-B      10-A

11-A 12-B     13-C 14-D 15-D 16-B  17-C 18-D 19-A 20-A

 21-B  22-B

*(*(*(*(*())))))))))))))))))))))))))))))))))))((((((((((((((((()))))))))))))))(((((((((((((((((((()))))))))))))(((((
1. The first President of Indian Republic
भारतीय गणराज्य के पहले राष्ट्रपति
Dr. Rajendra Prasad

2. The first Prime Minister of free India
स्वतंत्र भारत के प्रथम प्रधानमंत्री
Pt. Jawahar Lal Nehru

3. The first Indian to win Nobel Prize
नोबेल पुरस्कार जीतने वाले पहले भारतीय
Rabindranath Tagore

4. The first President of Indian National Congress
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के पहले राष्ट्रपति
W.C. Banerjee

5. The first Muslim President of Indian National Congress
भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस की पहली मुस्लिम राष्ट्रपति
बदरुद्दीन तैयबजी
Badruddin Tayyabji

6. The first Muslim President of India
भारत के पहले मुस्लिम राष्ट्रपति
डॉ जाकिर हुसैन
Dr. Zakir Hussain
7. The first British Governor General of India
भारत के पहले ब्रिटिश गवर्नर
जनरल लार्ड विलियम Bentinck (1833-1835)
Lord William Bentinck(1833-1835)

8. The first British Governor General of Bengal
बंगाल के पहले ब्रिटिश गवर्नर जनरल
Lord Warren Hasting(1774-1885)

9. The first British Viceroy of India
भारत के पहले ब्रिटिश वायसराय
लार्ड कैनिंग
Lord Canning

10. The first Governor General of free India
स्वतंत्र भारत के प्रथम गवर्नर जनरल
लार्ड माउंटबेटन
Lord Mountbatten



11. The first and the last Indian to be Governor General of free India
पहली और आखिरी भारतीय स्वतंत्र भारत के गवर्नर जनरल बनने के लिए
सी राजगोपालाचारी
C. Rajgopalachari

12. The first man who introduced printing press in India
पहला आदमी है जो भारत में प्रिंटिंग प्रेस शुरू की
James Hicky


13. The first Indian to join the I.C.S
I.C.S में शामिल होने वाली पहली भारतीय
सत्येंद्र नाथ टैगोर
Satyendra Nath Tagore


14. India 1st first man in Space
अंतरिक्ष में भारत की पहली आदमी
राकेश शर्मा
Rakesh Sharma


15. The first Prime Minister of India who resigned without completing the full term
भारत के प्रथम प्रधानमंत्री कौन कार्यकाल पूरा किए बिना इस्तीफा दे दिया
मोरारजी देसाई
Morarji Desai


16. The first Indian Commander-in-Chief of India
पहले भारतीय भारत के कमांडर-इन-चीफ
जनरल करियप्पा
General Cariappa


17. The first Chief of Army Staff
आर्मी स्टाफ के पहले मुख्य
जनरल महाराज राजेंद्र सिंह जी
Gen. Maharaj Rajendra Singhji

18. The first Indian Member of the Viceroy�s executive council
वायसराय की कार्यकारी परिषद के पहले भारतीय सदस्य
S.P.Sinha

19. The first President of India who died while in office
भारत के पहले राष्ट्रपति कौन है, जिनका कार्यालय में निधन हुआ
Dr. Zakhir Hussain

20. The first Muslim President of Indian Republic
भारतीय गणतंत्र के पहले मुस्लिम राष्ट्रपति
Dr. Zakhir Hussain

21. The first Prime Minister of India who did not face the Parliament
भारत के प्रथम प्रधानमंत्री जिन्होंने संसद का सामना नहीं किया है
चरण सिंह Charan Singh

22. The first Field Marshal of India
भारत के पहले फील्ड मार्शल
S.H.F. Manekshaw

CET

Gk in Hindi  सामान्य विज्ञान. सामान्‍य ज्ञान /  (General knowledge/ GK in Hindi), सामान्य ज्ञान, GK Indian  Formulas General knowledge Problems, short tricks GK Indian  tricks, problems and formulas, HCF and LCM questions with short tricks, hortcut method to find hcf and lcm, shortcut to calculate hcf, GK Indian  short tricks pdf, GK Indian  short tricks in hindi, hcf and lcm tricks for cat, GK Indian  formulas, GK Indian  problems with solutions pdf, how to do hcf and lcm problems, shortcut to find hcf, shortcut method to find hcf and lcm, GK Indian  shortcuts pdf, shortcut to find hcf of three numbers, minimo comun multiplo, GK Indian  short tricks in hindi, how to calculate GK Indian , GK Indian  formulas, Short Tricks GK Indian  Problems MAT General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems CDSE General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems SBIClerk General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems SBIPO General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems IBPSClerk General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems IBPSPO General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems IBPS General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems RRB General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problms CGLTier 1 General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems CGL Tier 2 General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems SSC 10+2 General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems CLAT General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems NIFT General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems SBI General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems PO Pre General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems IBPS PO Pre General knowledge, Short Tricks GK Indian  Problems IBPS Clerk Pre General knowledge of India for Exam, Short Tricks GK Indian  Problems CET General knowledge, GK Indian Source: http://www.cetjob.com 

general knowledge questions and answers, general knowledge in hindi, general knowledge pdf free download, general knowledge for kids, general knowledge quiz, world general knowledge, general knowledge india, general knowledge facts,  gk in hindi, gk in hindi question answer, gk in hindi pdf, gk in hindi for ssc exam, gk in hindi current affairs, current gk in hindi, gk in hindi samanya gyan, gk in hindi quiz, gk in hindi 2016 2017, gk short tricks, gk short tricks in hindi pdf, general knowledge tips and tricks, gk short tricks easy to remember, gk short tricks in hindi, gk short tricks pdf, gk short tricks book, gk short tricks easy to remember in hindi, gk short tricks app, , general knowledge tips and tricks, gk shortcut tricks in hindi pdf, gk tricks in hindi pdf free download, short tricks to learn gk, gk short tricks pdf, general knowledge short tricks in hindi, gk short tricks easy to remember in hindi, gk ssc in hindi, gk ssc graduate level, gk ssc quiz, gk ssc pdf, gk ssc chsl, gk ssc cgl , gk ssc cgl, gk ssc , gk for rrb in hindi, gk for rrb , gk for rrb exam, rrb gk questions in hindi pdf, rrb railway gk, rrb gk questions , gk for ibps rrb exam, rrb general knowledge solved questions, bank exam gk latest, gk for bank po exam, general knowledge questions answers bank exams, gk for bank exam , gk for bank exam pdf, gk for bank exam in hindi, gk for bank exam  pdf, current gk for bank exam in hindi, gk for government exams pdf, general knowledge questions for government exams pdf, general knowledge questions and answers for government exams, general knowledge questions asked in government exams, general knowledge competitive exams, general knowledge exam in hindi, general knowledge exam practice, general knowledge exam papers, 

Share This
Previous Post
Next Post

I am Blogger to serve informations.

0 comments: