Select Menu

Name of International Organization and Their Head Quarters Part 2 सामान्य ज्ञान for Entrance exam | अंतर्राष्ट्रीय संगठन और उनके मुख्यालय

25. Amnesty International अंतराष्ट्रिय क्षमा
A) Paris B) Berlin C)Geneva    D) London

26. International Maritime Organization अंतर्राष्ट्रीय समुद्री संगठन
A) London B) New York C) Berlin D)   Geneva

27. Commonwealth of Nations राष्ट्र के राष्ट्रमंडल

A) Paris B) London C) Vienna D)   LONDON

28. Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) निरुपित नाम और नंबर के लिए इंटरनेट निगम (आईसीएएनएन)
A) Vienna B) Los Angeles, USA C) Dubai D)   None of This

29. International Hydrographic Organization अंतरराष्ट्रीय जल सर्वेक्षण संगठन
A) Paris B) Monaco C) New York D) Berlin

30. International Association of Athletics Federations (IAAF) एथलेटिक्स महासंघों के अंतरराष्ट्रीय संघ (आईएएएफ)
A)Paris  B)Athens C) Monaco D) Geneva  

31. International Shooting Sports Federation इंटरनेशनल शूटिंग स्पोर्ट्स फेडरेशन
A) Munich, Germany B) Vienna C) LONDON D)   none

32. United Nations Organization संयुक्त राष्ट्र संगठन
A)Athens B) New York C) Geneva D)      Paris

33. United Nations Childrens’ Fund (UNICEF) संयुक्त राष्ट्र के 'बाल कोष (यूनिसेफ)
A) LONDON B) Paris C) New York D)   none

34. United Nations Population Fund (UNFPA) संयुक्त राष्ट्र जनसंख्या कोष (यूएनएफपीए)
A) Geneva  B) Athens C) New York D)     none

35. UN Women संयुक्त राष्ट्र महिला
A) New York B)Athens C) Vienna D)  Geneva

36. United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
संयुक्त राष्ट्र शैक्षिक वैज्ञानिक और सांस्कृतिक संगठन (यूनेस्को)
A) Paris B) Dubai C)LONDON D)   Athens

37. Organization for Economic Cooperation and Development (OECD) आर्थिक सहयोग और विकास संगठन (ओईसीडी)
A)Dubai  B) Paris C) Vienna D)      None

38. Food and Agricultural Organization (FAO) खाद्य और कृषि संगठन (एफएओ)
A) LONDON B) Rome C) Athens D) Geneva  


39. Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) एशिया प्रशांत आर्थिक सहयोग (एपेक)
A)DubaiB)London C) Singapore  D)   Vienna

40. International Court Of Justice अंतर्राष्ट्रीय न्यायालय
A) Paris B) The Hague C)LONDON D)   Geneva

41. Organization for the Prohibition of Chemical Weapons रासायनिक शस्त्र निषेध संगठन
A)Athens B) The Hague, The Netherlands C) Hugh D)      None

42. United Nations Industrial Development Organization (UNIDO) संयुक्त राष्ट्र औद्योगिक विकास संगठन (यूनिडो)
A)Athens B) LONDON C) Vienna D)      None

43. International Atomic Energy Agency अंतरराष्ट्रीय परमाणु ऊर्जा एजेंसी
A)Paris  B)Dubai C) Dresden       D) Vienna

44. Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC) पेट्रोलियम निर्यातक देशों के संगठन (ओपेक)
A) Geneva  B) Dubai C)  Paris      D) Vienna


45. International Monetary Fund (IMF) अंतरराष्ट्रीय मुद्रा कोष (आईएमएफ)
A)  Athens B) Washington DC C) Dubai D)     None

46. World Bank विश्व बैंक
A) LONDON B) Washington DC C) Athens D)  Paris

47. International Union of Pure and Applied Chemistry शुद्ध और व्यावहारिक रसायन के अंतर्राष्ट्रीय संघ
A) Athens B) Zurich, Switzerland C) Paris D)   None of these

48. Fédération Internationale de Football Association (FIFA) फीफा (फीफा)
A) Geneva  B) Zurich, Switzerland C) LONDON D)   Paris

Answer Sheet  25-D 26-A 27-B  28-B  29-B  30-C

31-A 32-B  33-C 34-C 35-A  36-A   37-B    38-B   39-C    40-B

41-B     42-C    43-D    44-D 45-B 46-B 47-B 48-B

Click to Go For >>> International Organization and Their Head Quarters Part 1




The Organization have only London Head quarters
Amnesty International
London
International Maritime Organization
London
Commonwealth of Nations
London
Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN)
Los Angeles, USA
International Hydrographic Organization
Monaco
International Association of Athletics Federations (IAAF)
Monaco
International Shooting Sports Federation
Munich, Germany
The Organization have only New York Head quarters
United Nations Organization
New York
United Nations Childrens’ Fund (UNICEF)
New York
United Nations Population Fund (UNFPA)
New York
UN Women
New York
United Nations Educational Scientific and Cultural Organization (UNESCO)
Paris
Organization for Economic Cooperation and Development (OECD)
Paris
Food and Agricultural Organization (FAO)
Rome
Asia Pacific Economic Cooperation (APEC)
Singapore
International Court Of Justice
The Hague
Organization for the Prohibition of Chemical Weapons
The Hague, The Netherlands
The Organization have only Vienna Head quarters
United Nations Industrial Development Organization (UNIDO)
Vienna
International Atomic Energy Agency
Vienna
Organization of Petroleum Exporting Countries (OPEC)
Vienna
International Monetary Fund (IMF)
Washington DC
World Bank
Washington DC
International Union of Pure and Applied Chemistry
Zurich, Switzerland
Fédération Internationale de Football Association (FIFA)
Zurich, Switzerland







































Current GK 

 For More details like : Maths Short Tricksgovt scholarship , Entrance ExamService Center , Study Materials; Educational ArticlesCET

वर्ल्ड gk people also search GK questions for: objective questions for: books pdf,  Hindi Vyakaran , notes for competitive exams pdf, general hindi objective questions answers pdf,  | ( NET, SLAT, People also search related with: General knowledge , Short Tricks GKGk in Hindi   सामान्य विज्ञान. सामान्‍य ज्ञान /   GK Indian  Formulas  Problems, shortcut tricks, GK Indian  tricks, GK Indian , formulas,  MAT ,  CDSE , SBI Clerk ,  SBIPO,  PO,  RRB ,  Indian  Problems CGL Tier 1 ,  Tier 2 ,  SSC 10+2 ,  CLAT ,  NIFT ,  SBI ,  PO Pre ,  IBPS PO Pre ,  IBPS Clerk Pre ,  CET , GK Indian, UPSc, MPPSC, Vyapam, UPPSC, Government exam, Competitive exam question, pdf, book, previous year questions, objective questions, multiple choice question,  in English,  download, general knowledge at a glance, book,  objective ,  trick, police, si, samvida, varg 1 2 3, teacher , shikshak, ctet, tet, army exam, navy, cds, central reserve force, banking exam, sarkari pariksha, babu, government department, ssc, CAT, MBA, aptitude questions, rrb, railway, general awareness questions

0 comments:

Post a Comment

 
Top